lauantai 24. lokakuuta 2015

NAISEN VAATEKAAPIN KULMAKIVET OSA 3


5

KAULUSPAITA


Kauluspaidasta on moneksi. Sen voi yhdistää melkein mihin vain ja monikäyttöisyytensä ansiosta, se onkin yksi vaatekaapin käytetyin ja toimivin kulmakivi. Termiä paitapusero käytetään yleensä naisten versioista kauluspaidasta ja parhaat mallit on valmistettu hienosta silkistä.  Nykyisin kuitenkin niin miesten, kuin naisten paitaa kutsutaan kauluspaidaksi.

Tämäkin vaatekappale on ollut olemassa jo ennen keskiaikaa ja myös kauluspaitaa pidettiin ensin alusvaatteena ja yöpaitana. Tuolloin paita vielä puettiin pään yli vetämällä. Nykyistä muotoa paita alkoi muistuttaa vasta 1800-luvun lopulla. Vuonna 1871 Brown, Davis & Co patentoi ensimmäisen alas asti napitetun paidan.

1920-luvulle asti naisten paidat erottuivat vielä hyvin selkeästi miesten mallista, paitoja koristivat kaikenlaiset röyhelöt ja laskokset sekä leveät hihat. Vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen naisten paita alkoi muistuttamaan miesten mallia. Miesten mallin kauluspaita erottuu naisten paidasta siten, että napit ovat edestä päin katsottuna vasemmalla puolella.

1

Myös kauluspaitoja hankkiessa yksi tärkeimpiä seikkoja on istuvuus. Olen huomannut että tämä on aika monelle naiselle ongelma. Itse olen aika pienikokoinen, mutta ero rinnanympäryksessä ja vyötärössä on aika suuri. Kun löydän paidan joka istuu hartioista ja vatsan kohdalta, monesti napit kiristävät rumasti rintojen kohdalta, mikä on erittäin kamala näky. Paita on heti liian pienen näköinen.

Hyvän paidan löytämiseen voi mennä aikaa, mutta se kannattaa. Itse en ole löytänyt yhtäkään valmispaitaa joka minulle sopisi täydellisesti, sillä minulla on myös ongelma hihan pituuden kanssa. Tällöin ratkaisu on mittatilauspaita joita valmistetaan myös naisille.

Mittatilauspaidat ovat minullekkin vielä aika uusi juttu, mutta ensimmäisen paitani saatua en enään palaa valmispaitoihin. Suosin mittatilauspaitoja myös sen takia, että paidan materiaalin ja yksityiskohdat pääsee päättämään itse. Kauluspaitoja olisi hyvä olla ainakin valkoisena ja vaaleansinisenä.

olivia-brower-10437
collage1
Olivia Browerin minimalistinen kaulaspaita tyyli. Emilia Clarken ja Victoria Beckham tunnetaan hyvin klassista tyyleistään, tässä molemmat ovat yhdistäneet valkoisen kauluspaidan simppeliin tummaan alaosaan.


TÄYDELLISET ALUSVAATTEET

Change-Lingerie.
(Kuva: Change Lingerie)

Alusvaatteista se alkaa. Sillä mitä puet vaatteitesi alle on todella iso vaikutus kokonaisuuteen. Laadukkaat, hyvät, upeat alusvaatteet ovat mielestäni pahe, johon kaikilla meistä on oikeus sortua. Piste. Hyvin istuvien alusvaatteiden metsästykseen kannattaa käyttää aikaa, varsinkin rintaliivien etsimiseen.

Naiset jotka eivät ole koskaan mitauttaneet itseään ammattilaisella, ovat varmasti ostaneet väärän kokoisia rintaliivejä koko ikänsä - niin kävi minullekkin! On tutkittu, että jopa 80 % naisista käyttää väärän kokoisia alusvaatteita. Liian pienet alusvaatteet saavat ihon pullistelemaan rumasti ja liian suuret taas eivät tue ja näyttävät kamalalta vaatteiden alla.

Aloita siis siitä, että astelet sisään alusvaateliikkeeseen ja pyydä ammatilaista mittaamaan itsesi oikean koon löytämiseksi. Muista että koko voi ajan kanssa muuttua ja jo muutaman kilon ero painossa voi vaikuttaa rintojesi kokoon huomattavasti. Koot vaihtelevat myös jonkin verran eri merkeillä, joten alusvaatteet kannattaa aina sovittaa. Hanki yhteensopivia settejä, jotka sopivat erityyppisille vaatteille. Alusvaatteet valitaan aina tilaisuuden mukaan ja on tärkeää että ne tuntuvat miellyttävältä päällä.

il_fullxfull.368663138

On olemassa kahden tyyppisiä alusvaatteita, joista molempia tulisi jokaiselta löytyä. Ensinnäkin yksinkertaiset alusvaattet, jotka ovat tarkotuksella huomaamattomia ja puetaan vaatteiden alle. Hanki täydellisesti istuvat alusvaatteet ainakin mustana, valkoisena ja nudena ja suosi laadukkaita materiaaleja. Tangat ja sringit ovat paras vaihtoehto housujen ja farkkujen alle, sillä niistä ei jää rumia rajoja.

Toisen tyyppisiä alusvaatteita ovat ylelliset ja koristeelliset alusvaatteet, joiden kuuluukin "näkyä". Näitä alusvaatteita löytyy lukuisissa väreissä ja malleissa jokaiseen makuun. Muuten turvallisiin väreihin pukeutuvakin voi piristää tyyliään vaikka punaisilla, turkooseilla tai vaikka vaaleanpunaisilla alusvaatteilla. Muista että pitsiset liivit ovat huono vaihtoehto peruspaitojen alle, sillä ne näkyvät ruman röpelöisenä vaatteiden alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti