tiistai 24. marraskuuta 2015

IRIS APFEL

1

Moikka vaan täältä sohvan nurkasta! Olen jo neljättä päivää flunssassa ja kuumeessa, joten kirjoittamisen ja asukuvien sijaan olen asunut sohvalla ja tuijottanut Netflixistä elokuvia ja dokumentteja. Löysin sieltä tämän ihan loistavan dokumentin, jota haluan lämpimästi suositella muillekin muoti- ja tyylinörteille!

Legendaarisen Albert Mayslesin dokumentti "Iris" kertoo näyttävästä tyylistään tunnetun 93-vuotiaan Iris Apfelin elämäntarinan, samalla opettaen miten kaikesta mahdollisesta ympärillä olevasta voi saada inspiraatiota niin pukeutumiseen, tyyliin kuin elämäänkin. Tällä naisella on uskomaton tyylitaju ja jokainen pieni yksityiskohta hänen tyylissään on tarkoin harkittu. Eritoten Iris tunnetaan hänen valkoisista hiuksistaan ja jo tavaramerkiksi nousseista paksusankaista pyöreistä silmälaseista.


WHEN YOU DON'T DRESS LIKE EVERYBODY ELSE, 
YOU DON'T HAVE TO THINK LIKE 
EVERYBODY ELSE. 


Dokumentissa seurataan Irisin elämää alusta alkaen: sisustusarkkitehdistä stylistiksi ja yhdeksi New Yorkin tunnetuimmista tyyli-ikoneista. Rouvalta sattuu myös löytymään yksi maailman suurimpia yksityishenkilön omistamia tyylikokoelmia, joka koostuu lukuisista hämmästyttävän upeista luomuksista, jotka nainen on elämänsä aikana hankkinut ympäri maailman. Kokoelmasta löytyy myös satoja, tai kenties tuhanisia harvinaisuuksia niin Chanelilta, Diorilta sekä lukuisilta muilta tunnetuilta suunnittelijoilta.

Nainen ei paljon sanojaan säästele ja yksi dokumentin parhaista osista ovat mielestäni rouvan kekseliäät, välillä jopa piikittelevät aforismit sekä viisaudet, jotka ovat kerrassaan loistavia.


2
3a

Iris on elävä esimerkki siitä, että ihminen voi näyttää hyvältä ja tyylikkäältä vielä yli yhdeksänkymppisenä. Mieleeni syöpyi kohtaus, jossa Iris kertoo hänen ollessaan nuorempana ostoksilla nykyään suljetussa Loehmannilla, paikan omistaja tuli pysäyttämään hänet ja sanoi hänelle: "Nuori nainen, olen katsellut sinua. Et ole kaunis, etkä koskaan tule olemaan kaunis, mutta sillä ei ole väliä. Sinulla on jotain paljon parempaa. Sinussa on tyyliä."

Iris sanoo, ettei ole kaunis eikä ole koskaan pitänyt kauneudesta, joten hän ei ole myöskään pahoittanut mieltänsä tämän asian tiimoilta. Tämä sopi Irisille hyvin, sillä hän huomasi että naisilla joilla ei ollut muuta kuin ulkonäkönsä, ei ajan kuluessa ollut pian mitään ja loppujen lopuksi he olivat hyvin onnettomia. Mietin noita sanoja pitkään elokuvan jälkeen ja on totta, että kauneus on katoavaista, mutta jos sinussa on tyyliä, voit kantaa sen mukanasi hautaan asti.


WHEN YOU'RE SOMEBODY LIKE MYSELF, IN ORDER TO GET AROUND AND BE ATTRACTIVE, YOU HAVE TO DEVELOP SOMETHING. YOU HAVE TO LEARN SOMETHING, YOU HAVE TO DO SOMETHING. SO YOU BECOME A BIT MORE INTERESTING.


4a
5

YOU HAVE TO LOOK IN THE MIRROR AND SEE YOURSELF. 
IF IT FEELS GOOD, THEN YOU KNOW IT'S FOR ME. 
I DON'T DRESS TO BE STARTED AT, I DRESS FOR MYSELF.

IRIS APFEL


2 kommenttia :

  1. Hei kiitti vinkistä, pitää ehdottomasti tsekata tää jossain välissä! Ja tää blogin ulkoasu näyttää hyvältä! <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Vielä muokkaus on vähän kesken, mutta kyllä tämä näyttää jo heti paljon paremmalta :D

    VastaaPoista