keskiviikko 18. marraskuuta 2015

MITÄ PUKUKOODIT TARKOITTAVAT NAISELLE?


Joulun alla saamme kutsuja niin pikkujouluihin, häihin, itsenäisyyspäivän juhliin kuin moniin muihinkin hienoihin tapahtumiin. Kun pukukoodi on merkitty kutsuun, tulee silloin kunnioittaa juhlan järjestäjää ja pukeutua sen mukaisesti. Kun kutsu saapuu ja lapussa lukee smokki tai tumma puku, monella meistä naisista menee sormi suuhun. Saanko pukea housut ja puseron vai onko mekko oikea vaihtoehto? Entä mitä eroa on ilta- ja juhlapuvulla?

Miss-Dior-Blooming-Bouquet-Film-Starring-Natalie-Portman-Directed-by-Sofia-Coppola

Naisen pukeutuminen määrittyy miehen mukaan ja kutsuun merkityllä pukeutumiskoodilla tarkoitetaankiin miesten pukeutumista. Kellon aika määrittää tilaisuuden luonteen ja sen miten tilaisuuteen tulee pukeutua.

Ennen klo 18:00 järjestettäviin tilaisuuksiin kutsussa voi lukea tumma puku, arkipuku tai saketti. Klo 18:00 jälkeen alkavissa juhlissa taas tumma puku, smokki tai frakki. Vaikka tilaisuus olisi pelkästään naisille, saattaa kutsussa silti lukea smokki tai tumma puku. Koodit helpottavat pukeutumaan oikein ettei kukaan ali- tai ylipukeutuisi.


JUHLAPUKU

Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen kuuluu pukeutua pitkään laadukkaasta materiaalista valmistettuun juhlapukuun. Juhlapuvulla tarkoitetaan leninkiä, joka saa olla korkeintaan sen verran irti maasta, että kengän kärjet näkyvät. Malliltaan mekko saa olla myös olkaimeton tai avonainen. Kenkien on oltava varpaat peittävät avokkaat tai muuten asuun sopivat sirot juhlakengät. Myös laukku on pieni ja siro, ei missään nimessä olkahihnallinen. Onnistut varmasti kun valitset kengät ja laukun samassa sävyssä. Nainen voi käyttää myös käsineitä, mutta ei hattua.

2

Kyllä:

- Pitkä laadukkaasta materiaalista tehty leninki
- Varpaat peittävät avokkaat tai muut sirot kengät
- Pieni iltalaukku
- Diadeemi
- Kunniamerkit
- Juhlavat korut
- Käsineet
- Ohuet sukkahousut
- Pitkä takki

Ei:

- Polvet/nilkat paljastava mekko
- Laukku pitkällä olkahihnalla
- Rannekello
- Hattu


ILTAPUKU

Klo 18:00 jälkeen järjestettävissä juhlissa, kun mies pukeutuu tummaan pukuun tai smokkiin, tarkoittaa se meille naisille iltapukua. Iltapuku voi olla mekko, jakku- tai housupuku tai tyylikäs jumpsuit-haalari. Pituudeltaan iltapuku voi olla maksimissaan nilkkaan asti yltävä ja lyhyimmillään polvipituinen, riippuen täysin tilaisuuden luonteesta. Arvokkaimpiin tilaisuuksiin varmin vaihtoehto on valita pitkä nilkkapituinen mekko tai housupuku. Iltapuvun kanssa voi pukea avokkaat, sandaletit tai muut sirot juhlakengät, sekä pikkulaukun. Kun kutsussa lukee tumma puku, sillä tarkoitetaan miehen pukeutumista ja naiset voivat pukutua muihinkin väreihin.

collage10

Kyllä:

- Nilkka-, pohje-, tai polvipituinen mekko
- Jakku- tai housupuku
- Myös naiset voivat puketua smokkiin
- Avokkaat tai sandaletit
- Ohuet sukat/sukkahousut
- Pieni iltalaukku
- Juhlavat korut
- Pitkä takki

Ei:

- Pitkät hanskat
- Nilkkapituista pidemmät mekot


VIERAILUPUKU

Kun kyseessä on ennen 18:00 juhlittava tilaisuus kuten päivähäät ja kutsussa lukee saketti tai tumma puku, me naiset pukeudumme vierailupukuun. Vierailupuvulla tarkoitetaan vähän hienompaa ja juhlavampaa pukeutumista. Vierailupuku voi olla pitkähihainen mutta lyhyt mekko tai jakkupuku, tai mekon ja jakun yhdistelmä. Myös hattujen ja käsineiden käyttö on suotavaa, mutta ei pakollista. Pikkulaukun lisäksi myös pieni kaunis käsilaukku tai olkalaukku ovat sopivat.

4

Kyllä: 

- Pitkähihainen mekko
- Juhlava jakku- tai housupuku
- Hatut ja päähineet
- Hanskat
- Hillityt korut ja meikki
- Ohuet sukkahousut
- Avokkaat
- Pieni kirjekuori-, olka- tai käsilaukku

Ei:

- Avoin kaula-aukko
- Olkapäät paljastava mekko


ARKIPUKU/ SMART CASUAL 

Arkipuku on vähän harvinaisempi pukukoodi, mutta silloin kun sellainen on merkitty, pukeutuu nainen laadukkaaseen jakku- tai housupukuun. Myös kotelomekko yhdistettynä luottojakkuun on toimiva vaihtoehto.

Smart casual ei kuulu virallisiin pukeutumiskoodeihin ja ehkä juuri siksi se aiheuttaa monesti hämmennystä. Smart casual tarkoittaa huoliteltua arkipukeutumista. Silloin kun smart casual on kutsuun merkitty, kannattaa kysyä juhlan järjestäjältä tapahtuman luonteesta: keitä sinne on kutsuttu, kuinka juhlava tilaisuus on ja missä se järjestetään. Kun tiedät enemmän tapahtuman luonteesta, onnistut varmemmin asussasi. Tilanteesta riippuen smart casual voi toisinaan tarkoittaa toisinaan bleiseriä ja siistejä housuja toisinaan neuletta. Pelkkä casual merkintä tarkoittaa hieman rennompaa tilaisuutta kuin smart casual. Jos olet epävarma, pukeudu mielummin vähän paremmin, kuin mokaisit alipukeutumalla.

collage4

Kyllä:

- Mekko
- Jakku - tai housupuku
- Hame ja siisti pusero
- kauluspaidat ja silkkipuserot
- Bleiseri
- Avokkaat/muut siistit nahkakengät
- Keskikokoinen laukku
- Pue koruja hillitysti
- Sukkahousut
- Laadukas neule

Ei:

- Farkut
- Tennarit
- Avoin kaula-aukko
- Iltapukumaiset mekotOnko sinulla kysyttävää pukeutumiskoodeista? Etkö ole ihan varma voitko jotain tiettyä mekkoa pukea johonkin tilaisuuteen?

Kirjoita kommentti! Vastaan mielelläni aiheeseen liittyviin kysymyksiin!

1 kommentti :

  1. Pukukoodi tummapuku tai smokki. Mies pukee tumman puvun. Minulla on tummansininen pohjepituinen juhlamekko pitkillä pitsihihoilla tulossa ompelijalta toiseen juhliin. Mekossa on ikäänkuin kotelomekko alla ja päälliskankaana helma vielä hiukan pitempi(a-linjainen) ilmava läpinäkyvä kangas. Voisiko sopia gaalaan (yrittäjä).

    T: Mallu

    VastaaPoista